În același ton cu activitățile de voluntariat și implicarea în cât mai multe proiecte, internship-urile sunt o oportunitate foarte bună de a descoperi ce îți place să faci cu adevărat și ce așteptări ar trebui să ai de la o viitoare carieră.
Ce înseamnă un internship mai exact?
Fie că ești un adolescent la început de drum, student, sau chiar un adult care nu se mai simte împlinit și reprezentat în domeniul în care activează, internship-ul poate fi considerat acea perioadă de beta testing în timpul căreia poți avea o viziune mai clară asupra unei industrii sau unui rol. Pe scurt, ai opțiunea să descoperi dacă te potrivești cu adevărat într-o anumită poziție, înainte de a-ți canaliza întreaga energie în acea direcție.
Merită?
Avantajele unui internship pot fi de la networking cu oameni care activează în industrie și care îți pot fi mentori, până la ieșirea din zona de confort și dobândirea de noi abilități de gestionare a timpului, comunicare, lucru în echipă și multe altele.
Deși înțelegem faptul că a fi intern într-o companie sau structură poate fi o șansă unică în dezvoltarea profesională, trebuie să fim conșienți și să identificăm comportamentele abuzive care pot apărea, cum ar fi munca peste program și manipularea emoțională, identificându-le corespunzător.
Cum găsesc un internship?
Găsirea unui internship poate fi copleșitoare la început, deoarece nu ai experiență și nu știi de unde s-o apuci. Deși internship-urile pot fi diferite de la o ramură la alta, există totuși câteva metode universal valabile pe care le poți pune în aplicare:
- Google/Social media: Deși există metode mult mai elaborate pentru a găsi un internship, Google și social media pot fi, de cele mai multe ori, singurele variante valabile și sigure. Poți încerca să dai un search (ex: „Internship programare Constanța”) și sunt șanse mari să găsești tot ce ai nevoie. De altfel, poți urmări pagini de Instagram sau orice altă rețea de socializare care are legătură cu domeniul în care vrei să îți desfășori viitorul internship, astfel încât să fii la curent cu activitatea lor.
- Fă-ți cont de Linkedin: Deși nu e platforma mea preferată și mă bagă într-o atmosferă mult prea corporate pentru gustul meu, poate fi foarte utilă pentru a vedea cu ce se ocupă ceilalți, ce studii au, care a fost parcursul lor profesional și cum au ajuns într-o anumită poziție. Pe lângă asta, cu un simplu click, te poți conecta cu oameni care activează în industria despre care vrei să afli mai multe sau în care vrei să intri, având posibilitatea să le dai un mesaj sau să fie chiar ei cei interesați în a afla mai multe lucruri despre tine și inițiativele tale, după ce îți descoperă profilul.
- Ajută un ONG: Poate că nu vei găsi un internship din primele încercări, poate nu există suficiente oportunități pe piață la momentul actual sau poate pur și simplu preferi să lucrezi într-un mediu mai friendly și nu atât de formal ca o instituție sau o firmă.
ONG-urile, din lipsa de resurse și fonduri, nu își permit întotdeauna să ia oameni calificați pentru skill-urile lor și să îi plătească conform calității serviciilor prestate, așa că preferă să găsească oameni pasionați de voluntariat, în așa fel încât să-i ajute cu diferite task-uri. Poate îți place să faci graphic design. Mergi la un ONG, contactează-i și spune-le că vrei să-i ajuți pe partea asta. Ești pasionat de social media și vrei să ai și un impact în comunitate? Perfect, un ONG care luptă pentru drepturile omului ar fi încântat să te aibă ca manager social media pentru paginile lor. Îți surâde ideea de jurnalism și politică? Caută un ONG care se ocupă de presă scrisă și creează articole pentru ei din sfera politicii actuale. Variantele sunt nelimitate.
- Trimite un mail: Știu, poate părea ciudat să contactezi direct firme, companii sau manageri și să le ceri o poziție de intern, dar e foarte des întâlnit mai ales în străinătate, sub termenul de pitching.
Încearcă să-ți faci o lista cu câțiva angajatori la care ai fi interesat să faci un internship și trimite-le un mail în care te prezinți, spui ce îți place să faci și cu ce te ocupi, exprimându-ți dorința de a începe un internship sub coordonarea lor. De cele mai multe ori, angajatorii, când caută interni, încearcă să găsească candidații potriviți prin conexiuni - parteneri, universități, firme, recruiteri și așa mai departe. Tu, prin trimiterea acelui mail, ai o șansă în plus să ajungi pe lista candidaților ideali pentru o viitoare poziție, având prioritate față de cei care au aflat despre oportunitatea respectivă de internship mult mai târziu, de pe platforme specifice joburilor (eJobs, BestJobs etc.), grupuri de Facebook, presă și așa mai departe. În concluzie, go for it, nu ai nimic de pierdut, în cel mai rău caz nu ți se răspunde!
- Fă-ți un portofoliu: Poate unul dintre cele mai importante puncte atunci când vine vorba de a arăta ce tip de workflow ai, ce te pricepi să faci, ce te pasionează și ce viziune ai, îl reprezintă portofoliul, proiectele personale sau CV-ul. Aproape fiecare angajator e supus legii nescrise ca fiecare candidat să aibă experiență vastă atunci când se prezintă în fața lui, ceea ce de multe ori poate fi extrem de greu spre imposibil, mai ales dacă ești la început de drum. Pune în aplicare metodele de mai sus, sintetizează-ți un portofoliu sau un CV și, cel mai important, arată-ți munca! Nu trebuie să îți fie rușine de ce ai realizat sau de experiența pe care ai dobândit-o!
Acumularea de experiență și de oportunități poate fi dificilă în situația economică actuală. Însă, succesul vine prin implicarea constantă în nișa pe care vrei să o explorezi sau în care vrei să-ți începi cariera. Participă la evenimente sau ateliere, cunoaște oamenii potriviți de la care crezi că ai ceva de învățat, ascultă povestea altora și permite-ți, înainte de toate, să greșești și să experimentezi! Te asigur, cu cât dorința e mai mare și implicarea e una progresivă, cu atât vei fi întâmpinat de noi oportunități.
Autor: David Posa