Întoarce-te

Interviu cu o studentă de la Calculatoare

Te-ai gândit vreodată cum ți-ar sta ca student la calculatoare? Mădă e aici pentru a-ți răspunde câtorva curiozități, pentru a vedea cu ce se mănâncă această facultate, ce materii se predau și cum e experiența de student per total. Așa că haide să-i dăm drumul!

Unde studiezi?

La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică și Calculatoare, specializarea Calculatoare și Tehnologia Informației.

De ce ai ales să te înscrii la această facultate?

Matematica a fost o pasiune în toți anii de școală, iar odată ce am găsit și informatica în clasa a 9-a, am știut că asta vreau să fac mai departe.

 

Ai știut dintotdeauna ce vrei să studiezi? Cum te-ai hotărât?

Niciodată nu am fost o persoană creativă sau cu simț artistic, ceea ce nu m-a dus către un profil uman sau pedagogic. 

 

Am fost și sunt o persoană tehnică, căreia îi plac lucrurile ce se întâmplă cu un motiv. Astfel am știut mereu că vreau să mă orientez spre o specializare pe profil real, iar UTCN a fost la momentul acela cea mai bună varianta pentru mine.

 

Cum a fost prima sesiune? 

Destul de haotică, nu o să mint, a fost o întreagă schimbare în modul de a învăța și de a îmi organiza timpul. Pot spune că prima sesiune a fost un fel de antrenament pentru ceea ce urma.

 

Cum ți s-a părut tranziția de la liceul la facultate?

Odată ce te obișnuiești cu stilul nou de învățat și cu faptul că trebuie să depui mai multă muncă decât de obicei, totul decurge perfect.

 

Cum a fost prima săptămână ca boboc?

A fost în regulă, dar și ciudată. Eram puțin singură și dezorientată, fiindcă nu știam unde sunt sălile și nici nu cunoșteam pe nimeni. Însă urma să le pun pe toate cap la cap în timp.

 

Cum e viața de student la această facultate?

M-am luat după vorba  „primii 7 ani sunt grei, până ajungi în anul 3”. 

 

Înainte să încep această facultate, m-am înarmat cu muultă răbdare și am zis că sunt gata să dau orice. Iar pe parcursul facultății am realizat că nu e atât de grea. Dacă te organizezi bine, nu îți lași neapărat toate lucrurile pe ultima 100 de metri și la laboratoare și seminarii îți dai cât de cât interesul, te vei descurcă cu brio și vei avea și timp liber pentru tine.

 

Cum te-ai acomodat? Cum ai reușit să îți faci prieteni?

M-am acomodat destul de repede cu cei din semigrupa în care eram. Ulterior, în sesiune am început să merg în sălile de lectură din cămin, să învăț alături de ei. Așa ne-am strâns o trupă destul de mare.

Ce materii studiezi pe parcursul facultății?

Primii 2 ani se împart între mai multe tipuri de matematici și materii de programare de bază, precum și materii hardware, pentru a îți putea pune fundația pentru materiile care urmează. Următorii 2 ani sunt fără matematică, cu mai mult accent pe partea de programare și inginerie.

 

Te-ai descurcat întotdeauna la toate materiile?

Sub nicio formă, de multe ori m-am simțit depășită de situație, dar ce m-a ajutat pe mine a fost învățatul în grup. E mult mai ușor să înveți când ești alături de colegi și încercați să vă dați seama împreună de rezolvări.

 

Cum e să stai în chirie?

Pentru mine e foarte importantă liniștea și spațiul personal, deci singură varianta pe care o aveam era statul în chirie.

 

Poți trece la buget dacă în primul an intri la taxă?

Locurile de la calculatoare sunt destul de numeroase, deci după admitere se fac reclasări și este foarte posibil să ajungi la buget.

 

Cum predau profesorii? Cum iei notițe?

Majoritatea profesorilor predau destul de bine, iar de obicei prefer să îmi conspectez acasă.

 

Unde poți mânca ieftin?

La cantinele universității, clar.

 

Ce oportunități de dezvoltare ai în studenție?

Am să vorbesc întâi de toate despre SAS, care este Societatea Antreprenorială de la noi din Universitate, care creează un ecosistem în care studenții să fie mai aproape de mediul antreprenoriat, prin diferite evenimente. 

Mai apoi, există diverse workshop-uri ținute în Universitate, burse de cercetare și internship-uri care te pot ajuta să te dezvolți.

 

Cum ți-ai dat seama că ai făcut alegerea potrivită?

Sunt anul 4 acum, iar dacă aș da timpul înapoi, cel mai probabil tot aici aș veni. Poate nu a fost mereu roz, poate de multe ori am zis că vreau să renunț, dar știu că am făcut cea mai bună alegere pentru mine.

 

Ce îți place cel mai mult la această facultate?

Îmi place că se pune accentul și pe partea practică, nu doar pe cea teoretică. Majoritatea materiilor au ca și formă de evaluare un proiect semestrial și personal mi se pare ca asta m-a ajutat cel mai mult sa acumulez cunoștințele pe care le am acum.

 

Care e cel mai important lucru învățat în studenție?

Am învățat că orice e posibil dacă muncești și că nopțile nedormite nu sunt chiar așa de speriat.

 

Care sunt cele mai importante 3 sfaturi pe care i le-ai da unui viitor student?

Muncește pentru ceea ce dorești, nu spune nu niciunei oportunități care îți iese în cale, dar păstrează timp și pentru prieteni și familie.

 

 

Dacă te-ai putea întoarce în timp, ai alege aceeași facultate?

Da, am cunoscut oameni care mi-au făcut experiența de student minunată, am reușit să învăț o grămadă de chestii și, în același timp, m-am dezvoltat super mult, personal și profesional.