Ema, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Am terminat profilul mate-info, informatică intensiv și am vrut să mă înscriu la această facultate încă din clasa a zecea. Mi-au plăcut foarte mult informatica și matematica (am luat 10 în bac la mate și 9.5 la info, dar nu am fost la un nivel de olimpiadă) și sunt super mulțumită de alegerea făcută! Sunt o persoană organizată, ambițioasă, optimistă și motivată să îmi ating visurile, iar în timpul liber îmi place să fac sport, să mă plimb și să mă uit la filme.
Cum ți-ai dat seama că ai ales facultatea potrivită?
Mi-am dat seama ca am ales facultatea potrivită, pentru că rezonam foarte mult cu tot ceea ce însemna informatica și matematica, lucram cu drag pentru admitere și pentru că simțeam că aici e locul meu.
Cum a fost admiterea și cum te-ai pregătit pentru examen?
Am început pregătirile pentru admitere din clasa a unsprezecea la matematică și la informatică, am lucrat toate variantele din culegerea de la poli la info (am trecut de 2, 3 ori prin culegere) și la matematică am încercat să fac cât mai multe, inclusiv variantele date anii trecuți. Admiterea a fost echilibrata față de preadmitere și mi s-a părut chiar puțin mai ușoară față de simulare. Dacă lucrezi înainte cât de mult poți, te focusezi pe ceea ce trebuie și ai încredere în tine, nu ai cum să nu reușești!
Cum a fost trecerea de la liceu la facultate? Te-ai acomodat ușor?
Trecerea de la liceu la facultate nu a fost atât de bruscă pe cât mă așteptăm. Mă gândeam că o să fie extrem de greu în primele săptămâni, dar nu a fost chiar așa. Profesorii sunt foarte deschiși, în primele săptămâni se reia materia din liceu și nivelul a crescut oarecum treptat și natural.
Ce îți place cel mai mult la această facultate? Dar cel mai puțin?
Cel mai mult îmi place modul în care sunt structurate majoritatea laboratoarelor, în care primim diverse probleme pe care le discutăm cu laboranții și apoi le implementăm în limbajul de programare (laboranții sunt de obicei în an terminal, proaspăt absolvenți, studenți la master), cât și modul în care sunt predate cursurile. O parte care îmi place mai puțin ar fi când se suprapun mai multe teme, dar cu un spirit de organizare și ambiție totul se rezolvă cu bine.
Care a fost materia ta preferată și de ce?
Materia mea preferată de până acum a fost și este „Structuri de Date și Algoritmi”(anul I, sem 2). Partea de liste simplu înlănțuite, dublu înlănțuite, circulare, cu sau fără santinelă, cozi, stive, arbori binari și grafuri m-a fascinat mult și am învățat cum să implementez astfel de structuri și cum să le utilizez în cadrul unor sarcini mai complexe.
Cum îți organizezi timpul în sesiune?
Mă ajuta mult faptul că mă uit constant pe cursuri în decursul semestrului și în sesiune doar îmi fixez mai bine informațiile și mai lucrez modele de examen. Ajută mult și exercițiile de laborator la materiile de programare, cât și temele. În general există câteva zile distanța între examene, ceea ce este foarte bine. Cred ca este important sa fii echilibrat, să alternezi învățatul cu pauze și să exersezi cât mai mult.
Ce planuri ai după terminarea facultății?
Nu m-am hotărât de acum exact în ce ramura a domeniului IT voi lucra, dar ca principale idealuri ar fi financial computing, web development sau partea de automotive.
Ce sfaturi ai pentru elevii din liceu care își doresc să aplice aici?
Aveți încredere în voi și faceți cât de multe exerciții din culegerile de admitere și din variantele date anii trecuți. Puneți accent pe exercițiile mai speciale, mai ales la mate, încercând să lucrați nu numai cantitativ, ci și calitativ. De asemenea, v-aș recomanda să fiți foarte atenți la toate detaliile din enunțul problemelor în momentul în care susțineți examenul și să lăsați exercițiile mai grele pe final.
Ce cariere poți urma după absolvirea acestei facultăți?
Ai foarte multe oportunități și posibilități, din toate ramurile domeniului IT. Fiind o facultate de computer science te pregătește astfel încât să poți profesa atât pe partea software, cât și pe partea hardware, sau le poți combina, totul depinde doar de dorințele și pasiunile tale.