Andreea Cionca, UMF „Carol Davila”, București, an 4, Medicină Generală
Interviul cu o persoană care studiază la medicină a fost unul mult așteptat. Sperăm că acesta va reuși să vă clarifice cât mai multe întrebări pe care le aveți. În continuare, vom povesti câte puțin cu Andreea, studentă în anul 4 la UMF „Carol Davila” București, la Medicină Generală.
Să o luăm cu începutul. Ce îți place să faci în timpul liber?
Îmi place să citesc și să aflu cât mai multe lucruri noi, să particip la diferite activități de voluntariat, iar cel mai bine mă relaxez gătind sau pictând.
Și cum ți-ai dat seama că ai ales facultatea potrivită?
A durat ceva timp până să simt cu adevărat că mă aflu pe drumul potrivit. În primul an de facultate aveam unele îndoieli legate de alegerea pe care am făcut-o, poate și din cauză că era totul foarte nou și diferit de ceea ce experimentasem până atunci.
Însă totul s-a clarificat când am mers pentru prima dată în spital în timpul practicii de vară. Toată interacțiunea cu pacientul, modul în care se abordau cazurile, atmosfera din spital m-au convins că medicina este ceea ce vreau să fac în viitor și m-au ambiționat să continui să acumulez cât mai multe cunoștințe și să mă perfecționez.
Cum a fost admiterea și cum te-ai pregătit pentru examen?
Pentru mine, admiterea a fost de departe un moment definitoriu în dezvoltarea mea. Și acum când îmi amintesc întreaga experiență, simt un amalgam de emoții.
Pe de-o parte, nu mi se mai pare la fel de înspăimântătoare ca atunci când urma să o susțin, însă nu pot uita toată munca, nopțile nedormite și timpul pe care le-am investit ca să pot trece de ea.
Cred că ceea ce m-a ajutat a fost că am încercat să îmi organizez timpul cât mai eficient (cu diverse liste, programe de învățat) și că am depus un efort constant (mi-am alocat zilnic câteva ore dedicate pregătirii pentru admitere: mergeam la meditații, rezolvam grile, mai citeam materia). De asemenea, m-a ajutat foarte mult să iau pauze când simțeam că nu mă mai pot concentra sau să fac ceva care să mă relaxeze și să îmi elibereze puțin mintea (citit, pictat, plimbat).
Cum a fost trecerea de la liceu la facultate? Te-ai acomodat ușor?
Nu, mi-a fost destul de greu să mă acomodez. Cred că de abia după primul an de facultate am reușit să mă obișnuiesc cu adevărat. La început îmi era dificil să rețin orarul, când am cursuri sau lp-uri, în ce săli se țin, nu reușeam să țin pasul cu volumul de materie care se preda și nici cu rapiditatea cu care se apropia sesiunea. Dar am decis că cel mai bine e să iau totul ușor, să îmi acord timp ca să mă pot adapta noului stil de învățat și chiar să cer ajutor de la colegii mai mari.
Ce îți place cel mai mult la această facultate? Dar cel mai puțin?
Cel mai mult îmi place că avem o multitudine de oportunități de dezvoltare în afara cursurilor și lp-urilor din programă. Am putut să particip la multe voluntariate, congrese studențești, conferințe și workshopuri.
Îmi displace că suporturile de curs sunt uneori învechite sau au informațiile organizate într-o formă neatractivă pentru studenți, ceea ce face dificilă parcurgerea lor pentru examene.
Care a fost materia ta preferată și de ce?
Mi-a plăcut foarte mult biochimia, materie care se face în primul an de facultate. Nu am avut dificultăți în a parcurge informațiile și mi s-au părut foarte interesante și utile mecanismele prezentate, drept dovadă încă mai apelez la acele cunoștințe la unele stagii din anul 4. În plus, săptămânal făceam experimente la laborator și astfel era mai interactivă materia pe care o studiam.
Cum îți organizezi timpul în sesiune?
Înainte de sesiune, îmi făceam un program în care îmi notam timpul pe care îl aveam între examene. Apoi, încercam să împart cursurile astfel încât să parcurg un număr egal de cursuri în fiecare zi. Aici țineam cont dacă mai trecusem măcar o dată prin cursul respectiv, de nivelul de dificultate sau de lungimea acestuia.
În ultima zi de dinainte de examen îmi acordam cam jumătate de zi ca să mai recitesc anumite cursuri și să rezolv grile ca să-mi fixez materia. În medie, învățam cam 9-10 ore pe zi, cu mici pauze la 2-3 ore.
Ca regulă pe care mi-am impus-o mereu a fost să nu mai fac nimic în ziua în care se ținea examenul, ca să pot avea mintea limpede și să mă pot concentra.
Ce cuprinde practica? Ce trebuie să faci propriu-zis acolo?
Nu e nimic complicat, chiar cred că e partea cea mai distractivă din timpul anului. În fiecare vară trebuie să mergem 3-4 săptămâni pe orice secție vrem noi, din orice spital din țară. În fiecare zi vedem pacienți, citim foile de observație, mergem la investigații, interacționăm cu medicii. În funcție de fiecare specialitate, lucrurile decurg diferit. La final, primim o notă în funcție de activitatea noastră, dar mai mereu e 10.
Cum a fost prima zi de practică?
Eram foarte emoționată, pentru că până atunci mersesem la spital doar din postura de pacient. Nu știam cum o să decurgă practica, dacă o să înțeleg ceva sau dacă o să-mi placă. Dar mi-am făcut curaj, am mers de dimineață pe secție și am fost întâmpinată cu mult entuziasm de medicul care se ocupa de mine, de rezidenții dumneaei.
Imediat am mers prin tot spitalul, am văzut pacienții… Chiar îmi amintesc că nu am stat deloc toată ziua. Eram foarte încântată când am ajuns acasă și de abia așteptam să mă întorc la spital, ceea ce nu mă așteptam să se întâmple.
Acum practica e partea mea preferată din an, pentru că înțeleg mult mai bine cum se aplică în clinică ceea ce am învățat pe parcursul anului și e mult mai distractiv și antrenant față de cursuri și lp-uri.
Ești implicat în alte activități? Dacă da, care sunt acelea?
Sunt voluntar în cadrul SSMB și sunt implicată în 3 proiecte momentan: campania de donare de sânge „Donează sânge, fii erou!”, „Disaster medicine preparedness” și „MedCulture”.
Cum crezi că te-a ajutat activitatea de voluntar?
Am fost mereu o persoană mai introvertită, iar voluntariatele mi s-au părut cea mai bună oportunitate de a deveni mai comunicativă, de a cunoaște persoane noi și chiar așa a fost. Acum îmi e mult mai ușor să fac toate aceste lucruri și să mă organizez. Nu mai am momente când nu am ce să fac cu timpul meu și am scăpat de veșnicul ,,mă plictisesc”. Chiar recomand tuturor viitorilor studenți să caute activități în afara facultății pentru că îi va ajuta pe viitor.
Ce planuri ai după terminarea facultății?
După ce termin facultatea, vreau să susțin examenul de rezidențiat și sper să reușesc să ajung pe specialitatea pe care mi-o doresc. Aș vrea să fac și doctoratul și poate să ajung asistent universitar la un moment dat, dar încă nu m-am decis legat de asta.
Ceea ce știu sigur este că vreau să particip la cât mai multe congrese, conferințe, workshopuri și chiar stagii în străinătate. Și, bineînțeles, vreau să călătoresc cât mai mult și să-mi găsesc câteva hobby-uri noi.
Ce crezi că îți va lipsi cel mai mult din studenție?
Cel mai mult o să-mi lipsească vacanțele, pauzele dintre cursuri pe care de obicei le petrec cu colegii de grupă, sentimentul că sunt studentă și că mai am timp să mă distrez și să-mi dau seama cum vreau să arate viitorul.
Ce sfaturi ai pentru elevii din liceu care își doresc să aplice la această facultate?
Cel mai important sfat ar fi să rămână ambițioși tot timpul: pe parcursul procesului de admitere, în timpul sesiunilor, fie că au reușite sau eșecuri. Nu trebuie să își piardă dorința de a continua, de a învăța și de a evolua.
Trebuie să fie cât mai curioși legat de orice informație li se oferă și să caute cât mai multe răspunsuri la întrebările pe care le au.
Iar cel mai important sfat ar fi să încerce să contrabalanseze învățatul și tot ceea ce înseamnă facultatea cu activități care să-i relaxeze: hobby-uri, voluntariat, călătorii, petreceri - orice care să compenseze stresul facultății.
Andreea ne-a încântat cu o grămadă de sfaturi despre cum să-ți faci studenția de neuitat, dar și povești despre experiența de voluntar și de student în practică. Sperăm că ați rămas cu cât mai multe lucruri noi în urma acestui interviu și că informațiile primite v-au făcut să vă conturați o părere mai documentată despre ce înseamnă facultatea de medicină.
Pentru mai multe povești despre cum e ca student la medicină, vă invităm să aruncați un ochi peste secțiunea „Discută cu un student!”.